“ÚTIKALAUZ” ESKÜVŐI FOTÓS KERESŐKNEK

Kedves Menyasszony és Kedves Vőlegény!

Eljött az idő. Belevágtatok a Nagy nap szervezésébe. Sorra érkeznek a szolgáltatóktól az árajánlatok, ti pedig ott álltok, megtelt e-mail fiókkal és nincs ötletetek, hogyan válasszatok a sok jelentkező közül. Nyilván a tervezett költség egy jó szűrő lehet a megfelelő fotós kiválasztásához, de valószínűleg ez még nem elég ahhoz, hogy megtaláljátok azt az egyet, akire ezt a jelentőségteljes feladatot rábízzátok. Ehhez kívánok most Nektek ezzel a kis „útikalauzzal” segítséget nyújtani. Mik azok a témakörök, amiről érdemes elbeszélgetni a leendő fotósotokkal?

MIÉRT KÉSZÍTETTEM EZT AZ ANYAGOT?

A közelmúltban a különböző közösségi média csoportokban sajnos sokasodnak azok a bejegyzések, amelyekben csalódott feleségek számolnak be a fotóssal kapcsolatos negatív tapasztalataikról. Ez magában foglalja az elkészített fotók részleges, vagy teljes elvesztését a megfelelő technikai háttér, vagy a szaktudás hiánya miatt. De lehet az is, hogy az elkészült képek minősége köszönőviszonyban sincs a portfóliójában látottakkal.

Sajnos eddig is nagyon sok olyat „fotós” volt ezekben a csoportokban, akik akár végzettség, akár vállalkozás és adószám nélkül végezték a tevékenységüket – ezzel jelentős erkölcsi károkat okozva a szakma iránt elkötelezett szolgáltatóknak. Bízom benne, hogy ez a kis írás segít abban, hogy megítéljétek, a megfelelő szakemberre bízzátok-e ezt a koránt sem könnyű, ugyanakkor megismételhetetlen feladatot. Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy a pontok, amiket olvasni fogtok, nem tükröznek fontossági sorrendet. Véleményem szerint egyformán szükséges mérlegelni valamennyit.

1. CSALÁDI ÁLLAPOT

Furcsának tűnhet, de igen is fontos a választott fotós családi állapota. Hiába rendelkezik valaki 10-15 éves tapasztalattal a szakmában, ha nincs közvetlen menyasszonyi / vőlegényi tapasztalata. Nem élte át az esküvőszervezés időigényes és fáradtságos folyamatát, vagy kelt fel úgy a nagy napjának a reggelén, hogy csak reménykedni tudott abban, minden úgy fog alakulni, ahogy azt megtervezték.

Mónival 2019 augusztusában házasodtunk össze Nyírtasson, a Magyar Tallérosban. Mindketten kivettük a részünket az esküvőszervezéssel járó feladatokból. Nem vettük igénybe egyetlen menyasszonyi csoport szolgáltatását sem. Elsősorban a Google-re bíztuk magunkat a megfelelő szolgáltatók felkutatásában. A fotósunkkal a szerződést a saját lakásán kötöttük meg. És igen, fontos tényező volt látni azt, hogy boldog házasember és hallani, hogy milyen tisztelettel beszél a feleségéről és szeretettel a gyermekeiről.

2. FŐÁLLÁS, VAGY HOBBI

Nem elhanyagolható tényező, hogy valaki főállású fotósként dolgozik, vagy pedig a bejelentett munkaviszonya mellett vágyik egy kis hétvégi “mellékesre”. Jómagam egy esküvői fotósorozat utómunkájával kb. 40 munkaórát töltök. Minden egyes kép, amely átadásra kerül Nektek, alapos utómunkán esik át az Adobe Lightroom és Photoshop programban egyaránt, hogy minden egyes fotó ugyanolyan minőséget tükrözzön, mint a weboldalon, vagy a közösségi médiában láthatók. Egy bejelentett munkaviszony mellett szinte lehetetlen küldetés a megfelelő mennyiségű időt szánni többszáz kép igényes és szakszerű utómunkájára. Mindemellett persze még kellő időt és energiát biztosítani a családra és a ház körüli teendőkre is.

3. NE ÍTÉLJ MEG KÖNYVET A BORÍTÓJA ALAPJÁN

Egy fotográfus számára a legfontosabb megjelenési felület a weboldala. Legyen akárhány követője akár Facebookon, akár Instagramon, akár Tik-Tokon, egyik felület sem annyira biztonságos, és személyre szabható, mint a weboldal. Az esetek döntő többségében ezen keresztül léptek ti is kapcsolatba velünk. A weboldal nem a legjobb fotókat mutatja meg. Hanem a legjobbak közül is csak a legjobbakat. A nagy számok törvénye alapján mindenkinek lehet 1-2 jól elkapott pillanata, vagy szépen megkomponált páros portréja. De vajon képes-e 400, 500, vagy akár 700 képen keresztül egy konstans, profi minőséget hozni? Ha kétségek támadnak bennetek ezt illetően, bátran kérjetek a fotós jelölttől teljes esküvői albumot, hogy megbizonyosodjatok, nem csak a szerencsének köszönheti a legjobb képeit. Egy komplett album megtekintése lehetőséget ad arra is, hogy lássátok, az átadott képek közük mennyi van igényesen kidolgozva. Ennek egyik árulkodó jelei lehetnek a bőrhibák: vajon ezek csak 10-20 képen vannak javítva, vagy pedig konstans, az egész anyagban idő lett áldozva a javításukra.

Egyszer egy menyasszonyom autóbalesetet szenvedett néhány héttel az esküvője előtt. Szerencsére nem esett komoly baja, de a karján olyan foltok és hegek keletkeztek, amelyek nem múltak el az esküvő napjáig. Amennyiben ezeket utólag nem tüntettem volna el, a képekről valószínűleg a balesete jutott volna eszébe minden egyes alkalommal. Márpedig ki ne akarná a legjobb önmagát hozni élete egyik meghatározó napján?!

4. ESZKÖZPARK – A MEMÓRIAKÁRTYA

Ha választani kellene, talán ezt mondanám a legfontosabb kérdésnek. Valószínűleg nem segít Nektek sokat a döntéshozatalban, ha a fotós elmondja, hogy ő éppen a Canon / Nikon / Sony fényképezőgépekre, vagy éppen a Sigma / Tamron objektívekre esküszik. Viszont a fényképezőgép pontos típusa igenis döntő tényező lehet. Sajnos sok „kolléga” olyan fényképezőgéppel indul útnak esküvőt fotózni, amelybe egyszerre csak 1 db memóriakártya helyezhető. Murphy törvénye, hogy ami elromolhat, az el is romlik. Így van ez sajnos a memóriakártyákkal is. Jó esetben több százezer forintért, erre szakosodott cégek segítségével sikerül adatokat menteni az elromlott kártyáról (ha a fotós hajlandó ekkora összeget áldozni rá), rosszabb esetben az összes fotót elvesztitek.

Életem első esküvőjétől kezdve minden alkalommal 2 db fényképezőgéppel, minden fényképezőgépben 2-2 db memóriakártyával indulok útnak. Minden egyes elkattintott fotó egyszerre két memóriakártyára kerül mentésre, ezzel védve azt, hogy ha az egyik a nap folyamán véletlenül el is romlik, a már elkészült képek biztonságban legyenek egészen hazáig, amíg mentésre nem kerülnek a számítógépre.

Szeretnétek ellenőrizni, hogy a választani kívánt fotós gépe hány memóriakártyát képes egyszerre kezelni?

Link: https://cameradecision.com/

Látogassatok el az oldalra! A jobb felső sarokban keressetek rá a fotós által mondott fényképezőgép típusra. Ezt követően megnyílik a fényképezőgép adatlapja, ahol a „PROs and CONs Review” fejezetig kell görgetnetek. Ha a PRO opció mellett megtaláltjátok a „2 Storage Slots” kifejezést, akkor mondhatjuk, hogy a fotós már legalább elégséges technikai felszereléssel rendelkezik egy esküvő megörökítéséhez.

5. ESZKÖZPARK – A VAKU

Igen népszerű kifejezés mostanában az, hogy valaki a természetes fénnyel történő fotózás híve. Ez egyben gyakran azt is jelenti, hogy nem rendelkezik vakuval a nehéz, sötét helyezetek megoldásához, avagy nem tudja azt megfelelően használni. Bármennyire is jó dolog a napfény, nem minden esetben áll rendelkezésre. Lehet, hogy a szertartást egy borászat pincéjében kívánjátok tartani (volt már rá példa). Ez esetben a fali, vagy mennyezeti lámpák fénye biztosan nem elegendő a megfelelő minőségű fényképek elkészítéséhez. Az is lehet, hogy inkább egy éjszakai szertartás mellett döntötök (igen, erre is volt már példa), de ha mégsem, akkor is legkésőbb a buliban elő kell, hogy kerüljön a vaku a fotós táskájából. Ha ez mégsem történik meg, mert úgymond inkább magas ISO-val fog dolgozni, akkor számíthattok arra, hogy az elkészült képek kellemetlenül szemcsések, a színek pedig zavaróan fakók lesznek.

6. ESZKÖZPARK – MENTÉS ÉS TÁROLÁS

Érkezzek haza bármikor is egy esküvőről, akár hajnali 3 órakor, az első utam a számítógép elé vezet. A memóriakártyákról a nyers fájlokat felmásolom a PC belső merevlemezére. Ezt követően az összeset egy külső merevlemezre, amelyet rögtön lecsatlakoztatok a számítógépről. Végül az egészet egy hálózati meghajtóra is (NAS). Sajnos napjainkban már rengeteg kártékony vírus kering az Interneten. Hiába vagyunk maximálisan óvatosak, elég egy rossz kattintás és egy zsarolóvírus máris örökre zárolja az összes fájlunkat. Ezek ellen a leghatékonyabb védekezés, ha minden fontos fájlodról több mentéssel rendelkezel, ezek közül pedig legalább egy nem kapcsolódik közvetlenül a számítógéphez (külső merevlemez).

Az elkészült képeket minden esetben egy online galériában adom át Nektek. Ennek a galériának a tárhelye korlátlan, ami azt jelenti, hogy ha ne adj isten, az átadás után elvesztenétek a fotókat, azokat a jövőben bármikor, újra letölthetitek a galériából.

7. „B” TERV

Minden jegyespár – egyik – legnagyobb félelme, hogy esni fog a Nagy napon. Kérdezzétek meg a leendő fotósotokat, mi a terve erre az esetre? Napjainkban az esküvői helyszínek szerencsére már fel vannak arra készülve, hogy a szertartást akár beltéren is megtartsák. Az egyedüli, amit az eső esetleg elmoshat, az aznapi kreatív fotózás. Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé, hogy az aznapi kreatív fotózást szabadtéren megtartsuk, minden esetben felár nélkül biztosítom a lehetőséget a jegyespárnak egy külön napi kreatív fotózásra. Sokan ellene vannak az ötletnek, mondván, újra szükség lesz fodrászra, sminkesre. Én azt gondolom, hogy ha a ruha rendelkezésre áll, akkor plusz fodrász és sminkes nélkül, „Do It Yourself” alapon nyugodtan nekivághattok a külön napi kreatívnak, mivel itt már se egyiknek, se másiknak nem kell 10+ órán keresztül kitartania.

8. ÖNFEJLESZTÉS

Nyugodtan kérdezd meg a leendő fotósodtól, hogyan fejleszti tudását, naprakész-e az aktuális trendekkel? Sokan azt gondolják, hogy ami 5-10 éve menő, vagy éppen vicces volt, az ma is megállja a helyét, de ez korántsem így van. Egy igényes fotográfus számára a YouTube sem lehet megoldás, mivel a tartalomgyártók már rájöttek arra, hogy a videómegosztó csupán arra alkalmas, hogy az ott publikált videó felkeltse az érdeklődést a fizetős tartalmaik iránt. A fejlődésbe bizony kőkeményen pénzt kell áldozni.

Az elmúlt 3 évben részt vettem Magyarország TOP 3 esküvői fotósának Workshopján (Duba Diána, Simon Teodóra, Vámos Csaba). Közülük is a hazánkban három alkalommal (2018, 2019, 2021) az év legjobb esküvői fotósának választott Vámos Csabának asszisztenseként / másodfotósaként dolgozok a rendelkezésre álló szabadidőmben.

9. „PEDIG A STÚDIÓS KÉPEI OLYAN JÓK VOLTAK”

Gyakran olvasni csalódott feleségek esküvői beszámolójában ezt a mondatot. A fotósnak nem, vagy csak alig volt néhány esküvői fotója. Portfóliójának nagyrészében stúdiós portréfotók, kutyafotók, étel-, vagy éppen tárgyfotók szerepeltek. Hiába jó ügyvéd valaki. Valószínűleg nem ért egyformán jól a büntetőjoghoz, az ingatlanjoghoz, vagy éppen a cégjoghoz. Ugyanígy van ez a fotósok esetében is. A legtöbben egy terülere specializálódunk és abban próbálunk meg minél jobbak lenni. Bárki, bármit is mond, esküvői fotósnak lenni pokoli nehéz és felelősségteljes feladat. Jónak kell lenned a tárgyfotózásban (jegygyűrű és egyéb részletfotók), a portré készítésben (kreatív képek), a riport fotózásban (a fontos pillanatok előrelátása és elkapása). Tudnod kell használni a napos, vagy felhős égboltot ugyanúgy, mint a teljesen sötét táncteret. Megfelelően kell kommunikálni a kedves és a kevésbé kedves vendégekkel egyaránt. Emellett fel kell oldani a párban a fényképezőgéppel szembeni gátlásokat. Visszakanyarodva egy korábbi ponthoz: kérjetek még több képet, nézzetek meg minél több esküvői képet a leendő fotóstól, hogy biztosak lehessetek benne, jó döntést hoztok.

10. MIÉRT PONT AZ ESKÜVŐI FOTÓZÁS?

Elsőre talán könnyű kérdés, de megválaszolni annál nehezebb. Számomra azért, mert az esküvő egy olyan „munkahely”, ahol minden alkalommal kedves és segítőkész munkatársak veszük körül, és mindemellett jelen lehetsz az „ügyfeleid” életének egy meghatározó pillanatában. Egy olyan napnak, amelyre valószínűleg egész életükben emlékezni fognak. És az az öröm és boldogság, ami folyamatosan ott van a levegőben, téged, fotóst is feltölt eufóriával. Mondjatok még egy olyan „munkahelyet”, ahol minden alkalommal csak a jókedv fogad!

Köszönöm, ha idáig elolvastad!

Remélem, hogy az útikalauz segítséget nyújt Nektek abban, hogy megtaláljátok a számotokra legjobb szolgáltatót!      Külön öröm lesz számomra, ezt a szolgáltatót esetleg bennem találjátok meg!

Az esküvőszervezéshez sok sikert és kitartást 🙂 kívánva,

Zomborszki-Takács Gábor